Saturday 14 January 2012

“Αυτονομία, Εργασία και η Πολιτική Οικονομία των Κοινωνικών Μέσων”



Δελτίο Τύπου:
“Αυτονομία, Εργασία και η Πολιτική Οικονομία των Κοινωνικών Μέσων”
Θέατρο Εμπρός
, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012, 
 19.00

Το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MIG@NET εκδήλωση με τίτλο: «Αυτονομία, Εργασία, και η Πολιτική Οικονομία των Κοινωνικών Μέσων».

Καλεσμένοι ομιλητές είναι η Tiziana Terranova, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Κοινωνιολογία της Επικοινωνίας στο Τμήμα Αμερικανικών Σπουδών, Πολιτιστικών και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Νάπολης «L’Orientale» και ο Dmytri Kleiner, προγραμματιστής, καλλιτέχνης και ιδρυτής της ομάδας Telekommunisten από το Βερολίνο.

Τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα φαίνεται να συντελούν αποφασιστικά στην διαμόρφωση νέων στρατηγικών για την παραγωγή κεφαλαίου και αξίας. Με ποιό τρόπο όμως οι νέες αυτές οι στρατηγικές εμπλέκουν την εργασία των χρηστών; Είναι σωστός ο όρος εργασία όταν αφορά στην παραγωγή αξίας σε κοινωνικές πλατφόρμες; Σε τι ακριβώς βασίζεται η εργασία σήμερα (πχ. στην προσοχή, την κοινωνικότητα των χρηστών;) και τι είναι αυτό που παράγεται; 
Η Τiziana Terranova, συγγραφέας του “Network Culture: politics for the information age”, θα απαντήσει στα ερωτήματα αυτά επιδιώκοντας να ορίσει τη σημασία της εξόδου από την εκμετάλλευση και την αποξένωση προς την αυτονομία σε εποχές κρίσης.



Ο Dmytri Kleiner, ο οποίος αναπτύσσει λογισμικά που εστιάζουν στην πολιτική οικονομία του διαδικτύου και στη δυνατότητα αυτο-οργάνωσης της παραγωγής θα παρουσιάσει μια επισκόπηση της σχέσης δικτύων και τρόπων παραγωγής. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την ιστορία των διαδικτυακών εφαρμογών, θα αναφερθεί στις διαφορές των ομότιμων δικτύων και των εταιρικών κεντρικοποιημένων υπηρεσιών τύπου Facebook ή Twitter. Με αφορμή το πρόσφατο “Telekommunist Manifesto” που έγραψε ο ίδιος, θα μιλήσει στο κοινό για την ασυμβατότητα του καπιταλισμού με τα ελεύθερα δίκτυα.
Οι ομιλίες θα γίνουν στα Αγγλικά και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 , 7:00μμ.
Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλλαμήδου 2, Ψυρρή

Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.mignetproject.eu/?p=502 
τηλ: 210 9210177
email: panteion@mignetproject.eu , genderpanteion@gmail.com

URL: http://www.mignetproject.eu/



Center for Gender Studies of the Department of Social Policy of Panteion University and the European research project MIG@NET invite you to the event titled: «Autonomy, Labour, and the Political Economy of Social Media». Presentations by:

Tiziana Terranova - Becoming autonomous? Labour and the political economy of digital social media

Dmytri Kleiner – P2P Communism vs Client-Server Capitalism


on Thursday 19 January 2012 at 7:00 pm

at Empros Theater, 2 Riga Palamidi Street, Psirri



Tiziana Terranova lectures and researches cultural studies and new media at the Università degli Studi di Napoli ‘L’Orientale’ in the Department of Human and Social Sciences. She is the author of Network Culture: politics for the information age (Pluto Press 2004). She is currently working on a book on neoliberalism and the Internet.

Dmytri Kleiner is a member of Telekommunisten and develops miscommunication technologies, including deadSwap, Thimbl and R15N, He is author of the Telekommunist Manifesto. He can be followed at http://dmytri.info.

The event will be held in English.

Labels: , , ,