Friday 24 April 2009

INTERNET?????????????

Στις 5 Μαίου οι eurocrates ψηφίζουν το νέο πακέτο οδηγιών για τις τηλεπικοινωνίες στην ευρωπαική ένωση.  Ο στόχος του νέου πακέτου είναι η κατάργηση της ΄΄ουδετερότητας΄΄ της κυκλοφορίας των δεδομένων στο διαδίκτυο με την επιβολή ΄΄ταρίφας πρόσβασης΄΄ στις πληροφορίες.  Δηλαδή, οι μεγάλες εταιρίες θα τρέχουν πληρώνοντας στις ΄΄αριστερές΄΄ λωρίδες των highway information, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα περιορίζονται στις ΄΄δεξιές΄΄και στους παράδρομους.  (Η Κάρλα Μπρούνι συνέταξε άραγε το νομοσχέδιο;)
Παραθέτω από κάτω ένα κατατοπιστικό ποστ του Σωτήρη Κούκιου και εδώ το site κάποιων ευρωπαικών NGOs. 

Τέρμα τα αστεία και το δωρεάν σερφάρισμα… Η ΕΕ είναι εδώ!!!

Όπως θα ξέρετε χθες το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε την πρόταση για οδηγία της ΕΕ που επεκτείνει την νομική προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων από τα 50 χρόνια στα 70 (και ενδεχόμενα στα 95 έτη). Μια οδηγία που θα οδηγήσει σε περίοδο κρίσης στην αύξηση των εσόδων των εταιριών παραγωγής, ενώ θα φέρει ασήμαντα έσοδα στο 95% των δημιουργών… Εδώ το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδειξε τα όρια της προοδευτικής του πολιτικής συγκρότησης!!! (καλά ένα αστείο έκανα…). Ελπίζουμε όλοι σε μια ακόμη μάχη κατά την 2η ανάγνωση της οδηγίας να μειώσουμε τις απώλειες της μάχης.

Στις 5 Μαϊου όμως έρχεται μια νέα μάχη. Το πακέτο οδηγιών για τις τηλεπικοινωνίες. Στα αγγλικά σας έχω εδώ ένα κείμενο όπως επίσης αν θέλετε μια καλή παρουσίαση με πολλα links δέστε το group στο Facebook. Εδώ θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τι ακριβώς προτείνουν τα μανάρια στις Βρυξέλλες :

Μέχρι τώρα το διαδίκτυο είναι το πιο δημοκρατικό “προϊόν” σε σχέση με την ευκαιρία των χρηστών του να το αξιοποιήσουν όπως θέλουν, χωρίς περιορισμό ή διακρίσεις. Και αυτό γιατί είναι “ουδέτερο” ως προς την κυκλοφορία των δεδομένων μέσα σε αυτό. Κι αυτό γιατί ο καθένας παίρνε τα δεδομένα του από το σημείο που θέλει χωρίς καμιά “προτεραιότητα”, αλλά με απλώς μια χρονική σειρά.

Τώρα έρχονται οι αγαπητοί εκ Βρυξελλών τεχνοκράτες, κάτω από την πίεση των προμηθευτών εταιριών τηλεφωνίας και διαδικτύου (telecom providers) και επιτρέπεται να καταργήσουν αυτή την ισότητα χρηστών. Φανταστείτε λοιπόν ότι κάποιοι από εμάς που θα πληρώνουμε το κατιτις παραπάνω , θα έχουμε ένα πριβέ ιντερνετικό τροχονόμο, που θα μας δίνει πάντα προτεραιότητα.

Και όχι μόνο αυτό!! Αλλά για να έχουμε εμείς οι πληρώνοντες προτεραιότητα, ο προμηθευτής σας έχει το δικαίωμα να σας απαγορεύσει την πρόσβαση σε δεδομένα ή πακέτα δεδομένων ή υπηρεσίες ή ιστοσελίδες. Και ήδη μια γερμανική εταιρία παροχής διαδικτύου αποφάσισε ότι θα κόψει στους συνδρομητές της την πρόσβαση στο skype. Φανταστείτε λοιπόν ότι τώρα πια οι εταιρίες θα έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν σε κάποιους πελάτες (κυρίως βέβαια μεγάλες εταιρίες που θα πληρώνουν) προτεραιότητα στην ανταλλαγή δεδομένων τους και σε εμάς τους απλούς μικρο-καταναλωτές θα μας “επιτρέπουν” περιορισμένη πρόσβαση και ειδικά στα site που κατεβάζουμε παιχνίδια, ταινίες ή μουσική. 

Σε όλα αυτά αντιτίθεται βέβαια η Google, η Skype και υποθέτω και άλλες υπηρεσίες όπως το Youtube. Με όλα αυτά αισθάνομαι ότι το πακέτο το νομοθετικό για τις τηλεπικοινωνίες θα είναι πάλι εις βάρος των δικαιωμάτων του μικρού χρήστη και έρχεται σε μια σειρά νόμων που στοχεύουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων μας σαν χρηστών καταναλωτών. Πάλι ο ισχυρός θα κερδίζει.

Το μόνο που μας απομένει είναι η αντίσταση στην ψήφιση αυτού του πακέτου, η πίεση προς τους ευρωβουλευτές μας και η μαζική μας διαμαρτυρία. Τώρα όμως λέμε!!! 

Labels:

4 Comments:

Blogger nigredo of transclass said...

χμμ.. ίσως αυτό να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση του συστήματος, είναι suicidal εγχείρημα από την πλευρά τους, διότι ούτως ή άλλως η δύναμη του ίντερνετ αποδυναμώνεται σταδιακά για κάθε χρήστη ξεχωριστά. εννοώ ότι κάνει έναν κύκλο και ξεθυμαίνει σε σημαντικό βαθμό. στο τέλος θα μείνουν τα καμάκια και τα dating sites, όπου εκεί σίγουρα θα πληρώνουν για ηδονή.

24 April 2009 at 21:08  
Anonymous ilias said...

Ναι, άλλωστε γι αυτό έχει ξεσπάσει μάχη ανάμεσα σε εταιρίες και θεσμικούς. πχ η Google δεν θέλει καθόλου το νομοσχέδιο. Βέβαια, ενδεχομένως θα ήθελε να περάσει μια δικιά της εκδοχή.

25 April 2009 at 13:44  
Blogger nakaspy said...

ηλια το θεμα ομως ειναι, οπως λες και συ, οτι οι τυπαδες των βρυξελλων θα βρουν απεναντι τους ονοματα οπως google skype κ.α. λες να το περασουν τοσο ευκολα?

4 May 2009 at 14:14  
Anonymous ilias said...

τι να σου πω Σπύρο, δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις , ειδικά για το μέλλον.... θα δείξει....

6 May 2009 at 14:04  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home