Thursday 2 July 2009

Festival Μηδέν Καλαμάτα

Από το δελτίο τύπου του φεστιβάλ.
Μια εβδομάδα πριν από το φετινό Festival Μηδέν, όπου θα παρουσιαστεί -μεταξύ άλλων- η ενότητα Urban (R)evolutions, μια ειδική προβολή με έργα για το αστικό τοπίο, η δημιουργική ομάδα της Αστικής-Μη κερδοσκοπικής Εταιρίας Sea Level (διοργανώτριας εταιρίας του φεστιβάλ), μαζί με μια ομάδα νέων της Καλαμάτας, προγραμματίζει μια σειρά από project, workshop και ομιλίες από προσκεκλημένους εικαστικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, σημαίνοντας την έναρξη ενός ιδιαίτερου project, που φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τους νέους της Καλαμάτας να «ονειρευτούν την πόλη τους» και να καταθέσουν προτάσεις γι’ αυτήν, χρησιμοποιώντας δημιουργικά τα νέα μέσα.
Το project, που θα ολοκληρωθεί σε 5 μήνες, έχει τον τίτλο «Ονειρεύομαι την πόλη μου: μια ανοικτή δράση κοινωνικής δικτύωσης για την τέχνη και τον πολιτισμό στο αστικό περιβάλλον», και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Νέα Γενιά σε Jράση – Jράση 1.2, Πρωτοβουλίες Νέων».
Μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό όλοι οι ενδιαφερόμενοι νέοι της πόλης, αλλά και κάθε δημιουργικός πολίτης, με ατομικά ή ομαδικά έργα και προτάσεις για εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη, με βίντεο, φωτογραφίες, επεξεργασμένες εικόνες, σχέδια, σχόλια και γενικά με υλικό που σχετίζεται με την πόλη και με τη ζωή σε αυτή.
Σε μια πρώτη φάση, μια σειρά από συναντήσεις με μια ομάδα προσκεκλημένων εικαστικών καλλιτεχνών θα λειτουργήσει σαν εισαγωγή στο project, και γενικά στη συμμετοχική χρήση των νέων μέσων, για κάθε ενδιαφερόμενο. Οι πρώτες συναντήσεις ξεκινούν στις 3 Ιουλίου, με προσκεκλημένους καλλιτέχνες το Μάνθο Σαντοριναίο και την ομάδα Personal Cinema και ολοκληρώνονται στις 11 και 12 Ιουλίου, με μια ομιλία-συζήτηση από την αρχιτέκτονα-εικαστικό Χαρίκλεια Χάρη και ένα ταχύρυθμο εργαστήριο από τον Τζίμη Ευθυμίου. Ο καθένας με το δικό του τρόπο, θα εισάγουν τους ακροατές-συμμετέχοντες στην έννοια των συλλογικών/συμμετοχικών project και στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και του διαδικτύου για μια «κοινωνική δικτύωση» μέσα από την τέχνη. Οι συναντήσεις και οι ομιλίες θα είναι ανοικτές για όλους, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν 3 πιο εξειδικευμένα workshop, που θα εισάγουν πρακτικά τους συμμετέχοντες στο project.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home