Friday 24 June 2011

William Hogarth and the South Sea Company



Η παραπάνω γκραβούρα του άγγλου ζωγράφου William Hogarth , που ανήκει στο στυλ της παράδοσης της πολιτικής καρικατούρας, είναι εμπνευσμένη από τη μανία για οικονομική και πολιτική κερδοσκοπία που ξεκίνησε στην Αγγλία γύρω στο 1711 και κατέληξε εννέα χρόνια αργότερα σε γενικό οικονομικό χάος και χρεωκοπία.

Η ιστορία της κρίσης έχει ως εξής. Μια εταιρεία, η South Sea Company ήταν μια Βρεττανική μετοχική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1711. Της δόθηκε το μονοπώλιο του εμπορίου με τις Ισπανικές αποικίες της Λατινικής Αμερικής, σαν μέρος μιας συνθήκης που έγινε κατά την διάρκεια του ''Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής'', με αντάλλαγμα την ανάληψη από τη μεριά της εταιρείας, να αποπληρώσει το εθνικό χρέος της Αγγλίας που δημιουργήθηκε στον πόλεμο. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των τότε άγνωστων και εξωτικών περιοχών εθεωρούντο ανεξάντλητες. Η κερδοσκοπία πάνω στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, οδήγησε σε μια τεράστια οικονομική φούσκα το 1720, με τις μετοχές της εταιρείας να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα από τις 100 στις 1000 λίρες κάθε μια. Πολλοί αφελείς επενδυτές χρεωκόπησαν όταν έσκασε η φούσκα και η αξία του κεφαλαίου της South Sea Company κατέρρευσε. Ακολούθησε πολιτικό σκάνδαλο, όταν έγιναν γνωστές οι απάτες μεταξύ των διευθυντών της εταιρείας και η παράλληλα συμπλέουσα διαφθορά στους υπουργούς.

Η ωμή αλληγορική δουλειά του Hogarth, απεικονίζει τον λαό να αναλώνεται σε κερδοσκοπίες κάθε είδους, σε τέτοιο βαθμό που να λησμονεί τις ''ανησυχίες'' της μεσαίας τάξης για το εμπόριο, τη βιομηχανία, τη θρησκεία,, την τιμή και την αξιοπρέπεια. Στο κέντρο μιας καρναβαλικής σκηνής, που είναι γεμάτη με βία και χάος, στέκεται ένας μύλος, ένα ''γύρω-γύρω όλοι'' μιας παιδικής χαράς, που το τρέχει η South Sea Company. Καβάλα σ΄αυτό βρίσκεται μια παράξενη ποικιλία από φιγούρες.
Ένας τρομοκρατημένος Σκωτσέζος ευγενής, ένας χαρωπός τύπος, μια στρίγγλα μάγισσα, ένας τεμπέλης λούστρος, και ένας κληρικός που χαριεντίζεται με μια πουτάνα. Στην κορυφή του τροχού της τύχης στέκεται μια κατσίκα, το σύμβολο της επιθυμίας, στο διπλανό σπίτι με τα κέρατα στην οροφή οι γυναίκες διαλέγουν άνδρες στη λοταρία, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο σταυρός της εκκλησίας του Αγίου Παύλου.

Αριστερά, το κυβερνείο (που αναγνωρίζεται από το άγαλμα του Μαγώγ προστάτη του Σίτυ, του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου) έχει καταληφθεί από τον διάβολο που στέκεται με ένα δρεπάνι κάτω από το ρολόι, σαν άρχοντας του χρόνου, κατακρεουργώντας την Τύχη (Fortune) και πετώντας τα κομμάτια της στις μάζες που καυγαδίζουν για να τα αρπάξουν. Ένας πορτοφολάς κλέβει ένα ''διδάσκαλο'' στο πλήθος. Στη γωνία, τρεις άλλοι ''διδάσκαλοι'' διαφορετικών δογμάτων παίζουν τον παπά, με συμπεριφορά αντίστοιχη αυτής των Ρωμαίων, που έπαιξαν στα ζάρια τον μανδύα του Ιησού. Στο προσκήνιο η ''Τιμιότητα'' θρυμματίζεται στον τροχό, ενώ παρευρίσκεται μόνο ένας απαθής κληρικός.

Κάτω από το μνημείο της ''Μεγάλης Φωτιάς του Λονδίνου'' που στη γκραβούρα το κοσμούν αλεπούδες, η ''Εντιμότητα'' μαστιγώνεται από τη ''Διαστροφή'' η οποία ετοιμάζει τη δολοφονία της, ενώ ταυτόχρονα της πέφτει η μάσκα. Βοηθός της είναι ένας πίθηκος που αφαιρεί το πουκάμισο από την ''σαν του Χριστού'' πλάτη της ''Εντιμότητας''. Στη σκιά μπροστά, το ''Εμπόριο'' μαραζώνει μόνο του πεσμένο στο έδαφος. (Το ΔΝΤ δεν έχει φανεί ακόμα, στρίβει στη γωνία του χρόνου).

Labels: , , , ,

10 Comments:

Blogger nigredo of transclass said...

το μήνυμα του κειμένου στα νεοελληνικά... ότι αν και οι άνθρωποι αγαπούν να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, πάθη και ιερά (υπερβολές) που αναγνωρίζουν, με επαναληπτικό τρόπο είναι και ανεπίδεκτοι μαθήσεως. ο τροχός που γυρίζει δεν αλλάζει αν δεν τον σπάσεις.

είσαι έτοιμος για την χρεοκοπία στα μέσα Ιουλίου;;;;;

24 June 2011 at 17:47  
Anonymous ilias said...

Χρεωκοπημένη είναι όλη η Ευρώπη και in a further extent και η Αμερική. Απλά, εμείς είμαστε πρωτοπορεία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή..... Δεν νομίζω πως οι άνθρωποι αγαπούν να επαναλαμβάνουν τα λάθη που έχουν ξανακάνει. Οι άνθρωποι συνήθως έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στα γνωστά -σ'αυτούς λάθη του παρελθόντος- και σε ένα σκληρό μαστίγιο που δεν εγκυμονεί τίποτα....Οι άνθρωποι πάντως κάποιες φορές είναι απρόβλεπτοι , παιδιά μιας contingency :)

24 June 2011 at 20:32  
Blogger nigredo of transclass said...

εννοείται ότι είναι και οι άλλοι χρεοκοπημένοι αν και ο βαθμός αλλάζει. πρωτοπορία; ίσως πειραματόζωα.. πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν προτιμήσεις μοντέλων ανεξάρτητα με το αν τους ωφελούν ή όχι. και θα προσπαθήσουν αρκετές φορές με το ίδιο μοντέλο μέχρι να απογοητευτούν και να το εγκαταλείψουν, με αυτό εννοώ ότι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. και τα μαστίγια ανθρώπινες κατασκευές είναι. τελικά μόνο το άγνωστο είναι απρόβλεπτο για ευνόητους λόγους και ως άνθρωποι θα μας διαφεύγουν αενάως πολλά. ;)

μιλάω για στάση πληρωμών στα μέσα του ιούλη αν φυσικά κατέβει ο λαός σύσσωμος να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς, με όποιον τρόπο γνωρίζει ο καθένας.

25 June 2011 at 17:58  
Anonymous ilias said...

''μιλάω για στάση πληρωμών στα μέσα του ιούλη αν φυσικά κατέβει ο λαός σύσσωμος να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς''

Εδώ επικαλείσαι το μαστίγιο, αυτό που ''είναι και αυτό ανθρώπινη κατασκευή''. Ε όχι , δεν συμμετείχα και δεν πρόκειται ποτέ να συμμετάσχω π.χ. σε Χιροσίμες... Μη τα κάνουμε όλα τσίτσα -που λένε και στο Περού.

25 June 2011 at 20:34  
Blogger nigredo of transclass said...

μακάρι να μπορούσε το πλήθος να νικήσει αλά γκάντι αλλά αυτές οι πρακτικές λειτουργούσαν στα πλαίσια του νεωτερικού ιμπεριαλισμού της αποικιοκρατίας. σήμερα η αυτοκρατορία διαλύεται με παιχνίδια τύπου ντόμινο. δεν είναι απλά μαστίγιο η άμυνα, έχει να κάνει με την ανάγκη αυτοδιάθεσης και ικανότητα μεταβολής των καταστάσεων που χάνεται, για να μην φανώ "ακραία" και αρχίσω να μιλώ για αξιοπρέπεια, γιατί δε θα επιτρέψω σε κανέναν μαλάκα να εκμεταλλεύεται τη ζωή μου με τέτοιους ρυθμούς και χρόνους. ανάμεσα στη σκύλα και τη χάρυβδη, δηλ. τη χιροσίμα και την πανούκλα, διαλέγω τη δεύτερη, είναι πιο σύντομη και με ελπίδες επιβίωσης και ιατρικής φροντίδας. Βέβαια αν όλη η υφήλιος απείχε από την εργασία και τις τραπεζικές συναλλαγές για πάνω από μία εβδομάδα θα λυνόταν το πρόβλημα του καπιταλισμού αλλά που τέτοια τύχη.

Δε μπορεί να μη διαβάζεις έγκυρες πηγές του εξωτερικού για να έχεις πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει πίσω από τα (προ)παρασκήνια της οικονομίας. Αν η χρεοκοπία είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα για να μη κριθούν αφερέγγυες όλες οι εμπλεκόμενες τράπεζες και καταρρεύσει το οικονομικό σύστημα παγκόσμια, τότε μήπως είναι καλύτερα να τελειώνουμε τώρα παρά του χρόνου το Μάρτιο που είναι η δεύτερη προβλεπόμενη D-day ή ακόμη κι αργότερα όταν πια θα είμαστε όλοι στα πρόθυρα ηθικής, πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης; Γιατί να σώζεται το κεφάλαιο στο παρά πέντε συνεχώς; Τσίτσα είναι τα περισσότερα πράγματα έτσι κι αλλιώς λόγω γενικής ανευθυνότητας, δεν κρύβεται αυτό; Απλά υποψιάζομαι ότι η κατάσταση δε σε έχει επηρεάσει αρκετά ακόμη αλλά αν σε επηρεάσει δε θα έχεις το κίνητρο της χιροσίμας;

Άραγε θα πήγαινες στην πλατεία Ταχρίρ τότε και αν ναι τότε γιατί όχι στο σύνταγμα;

26 June 2011 at 11:13  
Anonymous ilias said...

Νομίζω πως τα Ελληνικά ομόλογα τα έχουν ήδη ξεφορτωθεί , τον χρόνο που πέρασε. Σχετικά με το παράδειγμα της Χιροσήμα που ανέφερα , νομίζω πως δεν το έκανα καθαρό. Θα επανέλθω.

26 June 2011 at 18:27  
Blogger nigredo of transclass said...

σε είδα την τρίτη βράδυ από μακρυά την ώρα που φεύγαμε από σύνταγμα :) χθες ήμουν σχεδόν όλη μέρα, μ' αρέσει η 'άμεση' πληροφόρηση. Να και η guardian για τα ελληνικά ομόλογα.


What would happen if Greece did not receive the €12bn?

More than €6bn of Greek government bonds mature in July, meaning they must be repaid then. Another €6.6bn matures in August. Greece cannot roll the debt over by issuing new bonds, as the financial markets are now demanding ludicrously high interest rates on Greek government borrowing. The €12bn tranche of aid is already earmarked to cover these payments – without it, an immediate disorderly default looked inevitable.

http://www.guardian.co.uk/business/2011/jun/29/greece-debt-crisis-explained?intcmp=239

1 July 2011 at 00:15  
Blogger nigredo of transclass said...

επίσης

When might a second bailout deal be agreed?

Eurozone finance ministers will discuss this at an extraordinary meeting on 3 July. In principle, there is agreement for a €110bn package of additional financial support. However, this is reliant on a solution being found that will allow private creditors to voluntarily roll over their debts without this being declared a default. The best bet appears to be a proposal from France under which owners of Greek bonds would invest half the money back into Greece as they mature. Agreement on this new package looks some distance away, though.

1 July 2011 at 00:57  
Blogger لمار للتسويق الالكتروني said...



شركة تنظيف بالخبر افضل

افضل شركة تنظيف كنب بالقطيف

افضل شركة تنظيف مجالس بالخبر

https://altaiyar.com

30 April 2018 at 22:21  
Blogger yanmaneee said...

adidas yeezy
michael kors handbags
goyard handbags
vapormax
michael kors outlet
kyrie irving shoes
golden goose
longchamp handbags
curry 6 shoes
ferragamo belts

27 July 2019 at 18:08  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home