Friday 6 February 2009

New Babylon: the world of Homo Ludens

Ο κόσμος της αφθονίας είναι η Νέα Βαβυλώνα, ο κόσμος που ο άνθρωπος δεν μοχθεί πια αλλά παίζει, η ποίηση σαν ο δρόμος ζωής των μαζών  (("la poesie faite par tous et non par un")  η ποίηση που φτιάχνεται από όλους και όχι από ένα. Η Νέα Βαβυλώνα, ίσως, δεν είναι τόσο μια εικόνα του μέλλοντος με όρους life styleη σύλληψη μιας κουλτούρας που περιέχει τα πάντα, (all-comprehensive culture) που είναι δύσκολο να κατανοηθεί γιατί ως τώρα δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, μια κουλτούρα που για πρώτη φορά στην ιστορία, σαν συνέπεια του αυτοματισμού της εργασίας, γίνεται εφικτή, παρότι δεν ξέρουμε ακόμα τι μορφή θα πάρει και γι΄αυτό μας φαίνεται μυστηριώδης. Θα μπορεί ο άνθρωπος του μέλλοντος να παίζει τη ζωή του; Θα μπορεί να ζει μια ζωή χωρίς την ανάγκη να κερδίζει το καθημερινό ψωμί του με μόχθο και ιδρώτα; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις συνεπάγεται τη καταδίκη μιας ηθικής που θεωρεί ακόμα την εργασία που επιτελείται από μια μηχανή, σαν την ολοκλήρωση της ανθρώπινης ζωής και την υπόσχεση ενός φανταστικού παραδείσου σαν την αμοιβή μετά τον θάνατο.

Όταν κανείς ασχοληθεί με τη Νέα Βαβυλώνα, όλα τα υπόλοιπα του φαίνονται ασήμαντα. Ο καιρός δεν έχει έρθει ακόμα για να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που παρουσιάζονται. Αυτό είναι το δίλλημα του δημιουργικού ανθρώπου σήμερα. Ο χθεσινός κόσμος τελειώνει και ο νέος μόλις και αχνοφέγγει στον ορίζοντα. Από ανάγκη, συνεχίζει να είναι ο ασαφής σχεδιαστής, ο ημι-παίκτης. Προτείνει μόνο, εκεί που θα ήθελε να παίξει, παίζει εκεί που θα ήθελε να μορφοποιήσει, σκιαγραφεί εκεί που θα ήθελε να προσδώσει ακρίβεια. Αλλά τα σκιαγραφήματα του νέου κόσμου που έρχεται είναι σημαντικά τουλάχιστον στο βαθμό που σκόπιμα στρέφoνται μακριά από τον χρηστικό κόσμο στον οποίο η δημιουργικότητα είναι μόνο φυγή και διαμαρτυρία και έτσι γίνονται οι ερμηνευτές του νέου ανθρώπου του Homo Ludens.

Γράφτηκε το 1970, από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα και ζωγράφο Constant Nieuwenhuis, συνιδρυτή της Situationiste International, στα πλαίσια του εικοσαετούς πρότζεκτ του, New Babylon.



Labels: , , ,